Mi ez?

Indiában élek. Nem önmagamat vagy a gurumat keresem, hanem élményeket és pénzt. Ez a blog egy közlekedési kaleidoszkóp az én szemüvegemen keresztül - elsősorban Indiából. 

Like

Címkék

Friss topikok

Albániát nem bántuk meg!

2013.09.17. 08:04 - dondiridongo

Reggel arra ébredtem, hogy inkább Albánia felé mennék tovább. Görögország déli részét hagyjuk egy másik alkalomra. Viki rábólintott. Jojónak meg igazából mindegy, csak kaland legyen. A kompra várakozás közben elhalálozó klímakompresszorunk előre vetített egy be nem tervezett szervizlátogatást is. Az egész utazás ad hoc jelleggel tötént, albán térképünk még papír formában sem volt, ismereteink Albániáról pedig kimerültek annyiban, hogy létezik ilyen ország.

Ahogy átléptük a görörg-albán határt, láttam, hogy remek kalandok várnak ránk. Később többször kellett a lehulló államat kikotorni a pedálok alól. Az indiai párhuzamok felfedezése szintén vidám perceket okozott.

DSC_0408_1.JPG

Kolbászoló tehenek a főúton és az elmaradhatatlan Mercedes. Albániában hihetetlenül magas a Mercedes penetráció. Sok estben a papírozással sem bíbelődnek. Vélhetően a rendszám is az eredeti a Németországból eltulajdonított hozott csillagos szekéren.

A tervünk az volt, hogy az első nagyobb tengerparti városban megszállunk és keresünk egy szervizt. Így vetődtünk el Sarandeba. 

DSC_0760 (2).JPG

A városba érve sem változott sokat a helyzet. Építkezés építkezés hátán és minden 100 méteren autómosó. Az albán autóstársadalom igényli a szoláltatást.

DSC_0655.JPG

Sarande meglepett minket. Tengerpart, éttermek, vidámság és komolynak látszó autószervizek. Albánia megváltoztatott bennem valamit. Itt éreztem először azt a semmihez sem hasonlítható bizsergést. Egy darabig próbáltam ellenállni, de a késztetés szárba szökkent és már a megérkezésünk napján megvettem az albán zászló mintás törölközőmet. Piros alapon az a nagy sas... Imádom. Soha életemben nem vettem törölközőt. Az utolsó darabot is a Renault-tól kaptam ajándékba. 

Másnap reggel a szervizben először számon kérték rajtam, hogy miért nem beszélek görögül vagy olaszul. Próbáltam az angolt, a németet, meg azt a szerb-horvát-szlovén keveréket amit a haveroktól szedtem magamra. Mert ha szórakozásra adjuk a fejünket, akkor a szlovén srácok az elfogyasztott ital mennyiségével egyenes arányban használják inkább a saját nyelvüket az angol helyett. Káromkodni meg kizárólag szerbül lehet. Szlovénül csak mesekönyvbe illő frázisok vannak. Azt meg nem mondhatod amikor kiborul a söröd, hogy 400 szőrös medve vinné el. 

Szótárprogram segítségével megdumáltuk, hogy kapok egy felújított klímakompresszort 150 Euróért. Jeee. Közben előkerült a szerelő aranyfogú anyja az emeletről és invitálta a gyereket enni. Jojó nézett rám, hogy a néni milyen nyelven beszél és miért evett ékszereket. A mama ékes albán nyelven szünet nélkül árasztotta a meggyőzés erejét. Jojó rápróbálta az angolt, szóltam neki, hogy az indiai nyelvekre ne lépjen tovább. Menjen enni és ne piszkálja a néni fogát, hiába érdekes.

Az autó elkészült, gondosan dolgoztak. Két nap múlva mentem vissza egy ventilátor motor cserére is. Éreztem, hogy nem sok esélyem van a törzsvásárlói kedvezmény érvényesítésére. Megoldották becsülettel ezt a feladatot is. Őszintén szólva sokkal rosszabbra számítottam. 

Volt időm körül nézni. Itt sem ugrál a rendőr, ha a sárfogó gumi nem ér a kerék forgáspontja alá. Bukósisak, lámpa, fék nem kell. Hangos kipufogó az igen.

DSC_0658 (2).JPG

A tervezett egy éjszakából öt lett. Végig ettük az étlapot egy étteremben, mert itt megteheti az ember. Olcsó és finom. Egyik este pont a fogalmunksincs leves után és a nahátebbenmilehet egytálétel között leparkolt egy rendőrségi busz az étterem előtt. Kislányom egyenruha fetisiszta, rohant máris haverkodni. Pörköltszaftos bajszom alatt elmorzsolt, halk szitokszavakkal próbáltam rávezetni egyetlen leány gyermekemet arra, hogy albán kommandósokkal pacsizni az éjszakában nem egyértelműen pozitív kicsengésű tevékenység.

DSC_0677 (2).JPG

Most már tudom, hogy nem esznek embert az albán kommandósok. A terepes Ivecojuk meg igazán csinos. 

Albánia Enver Hoxha paranoid diktatúrájában kitermelt magából és telepített 700000 darab bunkert. Naná, hogy keresnünk kellett egyet. Nem volt nehéz. 

DSC_0755 (2).JPG

 Az első kiszemelt bunkerbe beköltöztt egy család, rendesen belakták. 

DSC_0738 (2).JPG

Először nem értettük, miért néznek ránk olyan furcsán, aztán láttuk az autót, a zárható ajtót a bunkeren... 

Később belefutottunk egy Indiára emlékeztető nyomornegyedbe. 10-15 hevenyészett épület sorakozott az út mellett.

DSC_0686 (2).JPG

Az épületek valóban Bombay külvárosának építészeti stílusát követik, de a lakók autóval járnak. 

A bunkerkereső hadjáratunk alkalmával állított meg rendőr először és utoljára a körutazásunk során. Az út közepén várakozott a két szerv. Egyikük integetett, hogy álljak meg. Amikor lassítottam, láttam, hogy gond lesz. Az egész "beszélgetésünk" alatt arra koncentráltam, hogy valamilyen módon tudassam vele, ne a tükrömbe kapaszkodjon mert letörik. Nem volt elég neki egy négyzetméter az egyhelyben álláshoz, olyan részeg volt. Valamit bubogott, de nem lehetett olyan fontos. Érezhette, hogy ebben az Activity játszmában nem neki jutott a körülírás feladata. Kézfogás, mosolygás és mehettünk is. 

Felmentünk a hegyekbe is. Elképesztően gyönyörű látvány fogadott minket.

DSC_0782.JPG

DSC_0734 (2).JPG

Az átkozottul meredek, macskaköves utakon még nyáron is jól jött néha a négykerék hajtás. Jól látható, hogy a karácsonyi dekorációt nem leszerelik, hanem csak kihúzzák a konnektorból.

DSC_0731 (2).JPG

Muzulmánok itt is vannak szép számmal. (vagy Enver Hoxha álcázott rakétasilói)

DSC_0757 (2).JPG

Valamit nagyon elnézhettünk a térképen :)

Albániából átmentünk Montenegróba, de oda ki volt akasztva a megtelt tábla. Tovább haladva, Horvátországban szintén nagy volt a tömeg és ijesztő apartman árakkal bírtak minket a továbbhaladásra. 

Mentünk is tovább Boszniába, de ott már csak egy éjszakát töltöttünk és a halálos adag kétszeresét tömtük magunkba pljeskavicából.

Itthon azért a szervizben kicseréltek néhány dolgot az Octavian. Toronycsapágyak, kormányösszekötők, lengőkar szilentek, hátsó fékbetétek kapták meg az utolsó kenetet a balkánon.

A körút abszolút nyertese Macedónia és Albánia. Merjetek nagyobb levegőt venni és tovább menni Horvátországnál. A szálláson és a kaján simán behozható a plusz távolság miatti üzemanyagköltség. A gázolaj 120-150 forinttal olcsóbb. Itt még olyan a szolgáltatóipar, hogy ha a gyerek túl gyorsan eszi meg a fagylaltját, kap mégegyet ingyen. Sörrel sajnos nem működik. Vagy nem próbáltam elég kitartóan?

A bejegyzés trackback címe:

https://karmageddon.blog.hu/api/trackback/id/tr155517699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2013.09.18. 10:44:54

A szokásos minőség, csak így tovább! Mindegy miről, csak írj ebben a stílusban..:)

_____________ 2013.09.18. 11:08:30

Tök jó írás, jó stílusban, élvezettel olvastam.
Köszi :)

gigabursch 2013.09.18. 11:15:05

Én személy szerint Boszniát nagyon megszerettem.
Jajcei kemping ára mindazzal a szolgáltatással amit nyújt (tűzifa, wi-fi, áram, franckarika) kész vicc volt.

A horvátok meg tömegesen élősködők és bunkók, ráadásul az útdíjuk után aki a teherautó útdíjra panaszkodni mer, minimum egy felpofozást megérdemel.

2013.09.18. 11:15:45

2 hetet nyaraltunk Albániában idén augusztusban. Kérdeztem a vendéglátónkat, hogy mi lesz ezzel a rengeteg bunkerrel? Azt mondta, hogy nagyon sokat a helyiek már elbontottak: autógumikat hordanak beléjük és elégetik, majd a megrepedt betont szétverik, és az értékes betonvasat ócskavasként értékesítik. Mindezt azért a pár LEKért, amit a vasért kapnak.

megint 2013.09.18. 12:34:31

Horvátok nekem sem a kedvenceim, bár kétségtelenül gyönyörű a tengerpartja, ha minket baszogatnak a magas útdíj miatt, akkor őket szimplán ki kéne végezni. Ismerős is volt lent egy hetet az Albánoknál , nagyon tetszett neki, én be voltam szarva mondván, hogy biztos kirabolnak, elrabolnak, rendőr szívat, koszosak...stb. Nagyszerű írás, és ha tehetem biztos, hogy ellátogatok az Albánokhoz.

Zsozé_ 2013.09.18. 14:18:07

Én is idén nyáron voltam Albániában. Kellemes csalódás, sok a természeti szépség, bár azért a hangulatos kis dombocskák és kávézóteraszok mögött irdatlan nagy szemétkupacokat lehet találni... A fene nagy olcsóságot mi nem tapasztaltuk. Horváthoz képest így is nagyságrenddel olcsóbb. Ja és nincs tömeg!

Lordmotor 2013.09.18. 14:32:53

Megint a szokásos... igyekeztem lassan olvasni,hogy tovább tartson :) Köszönet érte!

2013.09.18. 14:33:56

Még 1 megjegyzés: Albánia 4 millió lakosából 1,5 millióan külföldön élnek és dolgoznak. Nyáron - főleg augusztusban - hazalátogatnak külföldi rendszámú autóikkal (ezek főleg olasz, görög, német rendszámú kocsik, de nem ritkák az angol, ír, stb. redszámok). Ezek nem lopott autók.

AndrewT 2013.09.18. 15:01:03

Mi Montenegróban voltunk Augusztus közepén Kotor település mellett Kotor öbölben. Kb 30 perc alatt volt szállás, 40 euro/szoba/éj. 5en elfértünk, szóval 8euro/éj/fő. Kaja, pia félelmetesen jó áron van, és az emberek is normálisak, rendőr nem baszogat, élhető és élvezhető. Bosznia is gyönyörű, habár éjjel leakart venni a rendőr 60as táblánál szerinte 40 a megengedett, mi 54-el mentünk, de megoldódott. Jövőre Albánia a cél. Horváto., Olaszo. ehhez képest drága.
Még valami: az utak nem rosszak, sőt Montenegróban is zsír úton mentünk át a hegyeken, és máshol se hiányzott kerékpár méretű burkolat. Bosznia is jó, bárcsak ilyen útjaink lennének. És fogadtam haverommal, hogy előbb készül az észak-déli autópálya boszniában, mint nálunk az M6 utolsó pécsig terjedő szakasza, és nem 50km-ről van szó...

dondiridongo · http://karmageddon.blog.hu 2013.09.18. 20:24:06

Koszonom a szep szavakat, igazan jol esnek! :)

Az arakrol. 25 ajroert kaptunk apartmant a strandtol es a promenadtol 2 percre. Az ettermi arak szinten meglepoen alacsonyak.

Hogy a lopott Mercikkel hogy allnak? Erdemes beirni a googlebe: land of stolen Mercedes ;)

dondiridongo · http://karmageddon.blog.hu 2013.09.18. 20:57:09

Ja az utak. Albania nehol necces, de panaszra nem volt okunk. Montenegro es Bosznia hibatlan volt!

protézisesh 2013.09.18. 21:25:28

Jó az írás, de magyar átiratban Enver Hodzsa névre hallgat a néhai vezír...

dondiridongo · http://karmageddon.blog.hu 2013.09.18. 21:32:33

@protézisesh: tudom, tudom. de nem merek ujjat huzni a szkiperita ontudattal ;)

áasdklfjáasn 2013.09.19. 01:35:11

Vajon mennyibe kerülhet arrafelé egy helyesírási szabályzat?

Biztos kurva drága, mert a szerzőnek láthatóan nem telt rá.

dondiridongo · http://karmageddon.blog.hu 2013.09.19. 05:55:54

@áasdklfjáasn: sajnos nincs informaciom az alban helyesirasi szabalyzatok arairol.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.19. 06:37:55

@áasdklfjáasn: Mai öröm is megvolt?

dondiridongo: Kösz a leírást, így már tájékozottabban és sokkal nagyobb örömmel várom Albánia csatlakozását az EU-hoz :) Csak jó hozhat.

tobias2 2013.09.19. 07:55:17

@dondiridongo: "25 ajroert kaptunk apartmant a strandtol es a promenadtol 2 percre." Hasonló fekvésű szoba Sztrugában 10 euró szeptemberben. Bulgáriában, konkrétan Várnában, egy 50 négyzetméteres lakás jó helyen havi legfeljebb 200 euróért bérelhető. Legalább három hónapos bérlet esetén hasonlóak a thaiföldi és kambodzsai árak is.

Drago Brutic 2013.09.19. 08:27:09

Csatlakozom a többiekhez: először olvasom a blogod, nagyon szórakoztató! Nem sok újat tudtam meg Albániáról, de mégis hangulatos kis írás. Jók vagytok, csak így tovább!

Shopping 2013.09.19. 08:49:39

Isten óvjon minket ( és másokat is) attól hogy BÁRMELY balkáni ország EU tag legyen.
Mégis mit adhatnak az EUnak? =a bűnözést

Nagyjából 300 évvel vannak lemaradva. Majd ha azt behozták, akkor jöjjenek.

Milyen ország az, ahol a tudottan lopott német autón még a rendszámot sem kell lecserélni, mert úgysem von senki felelősségre. ( aki igen, azt meg halálra késelik)

Multikulti nem működik !!!!
Németországban annyi a török meg az arab, hogy a saját negyedikbe már a rendőr se megy be.

Kösz nem.

tobias2 2013.09.19. 09:00:45

@Shopping: "Németországban annyi a török meg az arab, hogy a saját negyedikbe már a rendőr se megy be." Majd bemegy a saját ötödikbe, Shopping.

2050-ben két rendőr a német autópályán megállít egy autót gyorshajtásért: 90-el ment. Elkérik a vezető papírjait, a két rendőr nézegeti, a fejét csóválja:
- Te Ali, láttál már ilyen furcsa nevet? Úgy hívják az urat, hogy Müller.

tothabringa2 2013.09.19. 11:17:51

@Shopping: Hmm, én 2010-ben voltam kerékpárral Albániában, és valahogy nem emlékszem ilyen bűnözési hullámra. Ja, több okból sem! A külföldi vendéget tisztelik, ha persze az illető tud viselkedni, vagy épp vigyáznak rá!
Ez a lemaradás

Annyiból ajánlanám olvasásra, megtekintésre (sok fotó!) a saját kalandjaimról szóló blogot, hogy bár szerettem volna más felé is menni Albánián belül (sajnos nem jött össze), de amit láttam, annak alapján is egy csodálatos ország ÉS sok mindenben előttünk járnak!
Tehát a látszat csal!
Pl. évek óta 4 (négy) mobiltelefonszolgáltató cég működik az országban, melynek területének ~70 %-a hegyvidék. Érdemes 8-10 napos tartózkodás esetén venni egy helyi SIM kártyát, sokkal olcsóbb csevegni...
Tényleg sok a szemét(domb), amit egyszerűen elégetnek a települések szélén, de iszonyú pénzt költenek az enveri örökség felszámolására: újítják fel az utakat ezerrel.
Az albán törvények alapján sorban számolják fel az illegálisan felépített szállodákat, apartmanokat a tengerparton.
Láttam olyan gyártelepet Közép-Albániában - nem katonai támaszpont volt! -, hogy (gép)fegyveres őrök védték. Ott a magántulajdont komolyan veszik, ergo: egy orsós-félének nem lenne hosszú élete!
Mikor ott jártam egyszer sem akartak kirabolni, megverni, annál inkább meghívtak teára, kávéra, sörre, kajálni, ingyen adtak szálláshelyet.
tothabringa.blog.hu/

Van egy másik blogom (még nincs teljesen kész) - tothabringa2.blog.hu/ - ami idén készült a törökországi kerékpáros túrámról. Na, ott "ráfaragtam": Izmirben (Égei-tenger partvidéke) éjszaka megloptak: útlevél, pénz, térképek, számítógép stb.
Most akkor kezdjem el utálni - úgy általában - a törököket?
Szemét ember mindenütt akad tonnaszám!

Visszatérve: szívesen visszamennék Albániába, bár most már nem kerékpárral, de látnivaló rengeteg van, és bár nincs minden kiépítve, de legalább nincs tömegturizmus sem!
Valaki írta, hogy "...4 millió lakos", ez hülyeség!
www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/al.html alapján ~3 millió lakos, bár tényleg sokan dolgoznak külföldön, elsősorban Olaszországban. Vagy a híres színész, James Belushi is albán származású.

kiwirágós kivirradtig 2013.09.22. 16:04:51

@dondiridongo:
Ahogy láthatóan a magyar helyesírásról sincsenek információid.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2013.09.24. 09:05:22

@kiwirágós kivirradtig: Az átlagos bloghus poszthoz képest itt töredék a helyesírási hiba, úgyhogy két dolgot tanácsolhatok:
1. többször ne olvasd ezt a blogot
2. kapd be

dondiridongo · http://karmageddon.blog.hu 2013.09.28. 11:18:16

@kiwirágós kivirradtig: Szívsen tanulok és bírom a kritikát. A második hozzászólásod sem hozta el a megvilágosulást. Vetted a fáradtságot: végigolvastad, véleményt formáltál, billentyűzetet ragadtál és jól megmondtad a magadét. Mi a szándékod? Hogy kevesebb hiba legyen? Akkor mondd el, hol a hiba és készséggel javítom.
Igy viszont csak a nyelvtannáci éned ejakulátuma fröccsent ide. Többek nem lettünk a megjegyzésedtől. Ha neked ez segít, csinálok egy oldaldobozt és oda köpködhetsz kedvedre. Esetleg ajánlom a pici x-et a jobb felső sarokban és boldog, teljes életet.

Sinistroll 2013.10.03. 14:57:05

Nagyon jó bejegyzés, gratula! Én is gyakori vendég vagyok Albániában, és tanúsítom a leírtakat. ;)

Egyedül a tiranai közlekesés horror. Most, hogy nincs vidámpark, ha hiányzik a dodzsem,
oda kell menni!

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.05.29. 11:07:25

Most találtam a blogodra. Nagyon jól leírtad az élményeidet. Az a bizsergés, amiről írtál, nálunk is megvolt. 2005-ben jártunk itt először, utána minden évben visszajöttünk nyaralni, aztán 5 éve már itt is lakunk. :)


süti beállítások módosítása