Mi ez?

Indiában élek. Nem önmagamat vagy a gurumat keresem, hanem élményeket és pénzt. Ez a blog egy közlekedési kaleidoszkóp az én szemüvegemen keresztül - elsősorban Indiából. 

Like

Címkék

Friss topikok

Közlekedj okosan

2014.04.13. 14:26 - dondiridongo

A nagyobb indiai városokban mindig van közlekedési park gyerekeknek. Ez egy nagy játszótér, ahol kis utcákon lehet gyakorolni a valós forgalmi szituációkat. A lányommal rendszeresen látogattuk a trivandrumi parkot, ezért nagyon megörültem, amikor megláttam egyet a környékünkön is.

DSCN0393.JPG

A megszokott élményeken túl találtunk valami mást is. Itt nem kerékpárokat lehetett bérelni, hanem pedálos autókat. Nem a futószalagról érkező, hibátlan gyermekjátékokat, hanem kézzel készített, elhasznált, olajszagú szörnyetegeket. Ez az igazi iskola, hiszen a jövőben is ütött-kopott, műszakilag teljesen alkalmatlan járművekkel fognak utazni, kezdjenek hozzászokni minél hamarabb. Tanulják meg a gyerekek, hogy az autózás nem DSG váltó és memóriás ülés szellőzéssel, hanem küzdelem a szerkezettel. A kormány-holtjáték létező fogalom és nincs fék. Ez a valóság Indiában.

DSCN0360.JPG 

Valamitől úgy néznek ki ezek a pedálos autók, mintha korábban ütközéses roncsderbin nyúzták volna őket, majd amikor lejárt az idejük kiszerelték a motort belőlük és odaadták a gyerekeknek. Pedállal hajtva egyszerűen lehetetlen ilyen sérüléseket okozni a karosszérián. 

DSCN0362.JPG 

A pedálos Moszkvics ezekhez képest űrhajó. Minden egyes illesztés, csapágy lóg. A technika túl van bonyolítva. Még az angolok által itt hagyott kerékpárok pedálja és lánca szolgál primer hajtásként, majd onnan három fogaskeréken keresztül halad a láberő a kerekekhez.

DSCN0384.JPG

A kormány vasból van, mint ahogy minden más. A haladás kitűnő testgyakorlat is egyben, szerintem van vagy nyolcvan kiló a szerkezet.

DSCN0385.JPG

Az örökkévalóságnak készültek és láthatóan ez nem csak a tervezők készítők lázálma volt, hanem tényleg olyanok, mint a cicás mászóka, vagy a rakéta játszótereken. Csak az atomvillanás szakíthatja meg a pályafutásukat.

DSCN0388.JPG

 

DSCN0379.JPG

 

DSCN0380.JPG

 DSCN0368.JPG

DSCN0386.JPG

Az autók bérleti díja húsz forint félóránként. Ha kicsit nagyobbak lennének, kibérelném az összeset és itt tartanám a szülinapomat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://karmageddon.blog.hu/api/trackback/id/tr16025405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2014.04.13. 22:52:52

súlyból ítélve akár valós autós vs. gyalogos szituációt is lehetne levezényelni.

vasutasrendőr 2014.04.14. 14:59:11

Gondolom a 20 ft-ban benne van a tetanus oltás ára is.

GRX 2014.04.14. 15:27:21

A Children's Traffice-et még értem, de a Renewable Energy az jelen esetben micsoda? Rá van kötve egy generátor a pedálokra és a gyerkőcök termelik az áramot, vagy mi? :-)

dondiridongo · http://karmageddon.blog.hu 2014.04.14. 15:45:15

@GRX: Van hátul valami kiállítás, talán azért. Zárva volt, más nyomát én sem láttam a megújuló energiának... A pedál lesz az :)

Autó-motor doktor 2014.04.14. 17:11:49

Az a fogaskerekes lehajtás szinte agyonüthetetlen technika. Az Audi Sport Quattro-nál láthatunk hasonlót. Persze az nyilván precízebb meg minden, de lényegében ugyanez.

Lordmotor 2014.07.21. 15:24:47

Bükön van ilyen, már ott a kaszni műanyag :) Az is nagyon disznó, VW bogárra hajazó vnalak, rajta pedig BMW embléma .

Az a Jeep nek látszó tárgy nagyon májer kis dodgemnek tűnik!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.07. 08:16:02

Haha, kurvajó poszt... :D Én most készülök venni, vagy építeni ilyen a kiscsajnak.Venni egyszerűbb, építeni viszont vagányabb lenne, de a lehetőségeim (műhely, szerszámok, szaktudás...) erősen végesek sajnos.


süti beállítások módosítása